Hundar har en grundläggande vilja att vara till lags. När det blir fel handlar det ofta om missförstånd eller att hunden inte har lärt sig ännu. Det kan också vara starka drivkrafter hos hunden som tar över, även om hunden vet vad som förväntas av den. Tex jakt av grannens katt eller att den inte lyssnar på dig när det kommer något annat i vägen som är mer lockande och intressant.
Det krävs tydlig fostran för att hunden ska fungera socialt och i samhället, ofta tar vi för givet att hunden ska veta hur den ska bete sig utan att vi har förklarat det för den. Så – hur förklarar man saker för en hund?
Det enklaste och absolut bästa sättet är att berätta för hunden hur den ska bete sig istället för att berätta för den hur den INTE ska bete sig. Fysiska och verbala bestraffningar kan få följderna att hunden blir osäker, utåtagerande och att relationen till dig förstörs. Dessutom kommer hunden sannolikt att koppla ihop din bestraffning med det som den reagerade på istället för sitt eget beteende.
För att ge ett exempel: om du rycker i din hund när den skäller på en annan hund, så kommer hunden INTE att koppla ihop din bestraffning med sitt eget beteende med utan kopplar sannolikt ihop din bestraffning med den andra hunden, vilket gör att rädslan/ aggressiviteten gentemot den andra hunden ökar. Det finns en massa bra metoder att ta till vid problembeteenden som fungerar långt bättre.
Om man har ett beteende som man anser vara ett problem och vill bli av med så är det viktigt att vi bryter beteendet innan hunden hinner utföra det. Tänk på att ju mer en hund utför ett beteende desto mer sätter det sig och blir till en vana. Försök därför att förekomma och avled på det sätt som passar just din hund.
Kom ihåg att vissa problem växer bort i takt med att hunden mognar. Ett bra förhållningssätt är att fokusera på det du vill ha istället för det du inte vill ha, men det är också viktigt att lösa orsaken till problemet och inte bara släcka eller dölja symptomet.
Grundläggande för all problemlösning är att vi måste förändra hundens tanke och känsla, och det gör man inte särskilt effektivt genom att berätta för den att den gör fel, det blir snarare värre av det. Kom ihåg att det är du som hundens trygga ledare som ska visa den hur det ska gå till.
Ledarskap
Ett tydligt ledarskap en viktig del av hundägande. Ledarskap är inte att förväxlas med dominans. Många som kommer till mig undrar hur de ska hjälpa sin hund på bästa sätt och hur man blir en bra ledare för sin hund.
Jag brukar alltid ställa frågan vad en bra chef är. Vanliga svar är ”någon som ger personlig utveckling, lagom svåra utmaningar, som stöttar när det behövs, ger beröm och bra lön, gärna också frihet under ansvar samt att chefen tar ansvar i svåra situationer. Precis så är hundägarskapet- Det är vårt jobb att hjälpa hunden till ett starkare självförtroende så att den- tillsammans med oss kan hantera olika vardagssituationer.
Det viktiga är att man har en relation med sin hund som bygger på ömsesidigt förtroende.
Vad gynnar er relation mellan dig och din hund?
- Att du som förare är tydlig och konsekvent i din kommunikation.
- Att hunden ser dig som en tillgång, resurs och trygghet som tillgodoser behov (mat, lek, umgänge, mm)
- Att ni har roligt tillsammans, vilar tillsammans, klarar utmaningar tillsammans och samarbetar.
- Och att hunden får vara med mycket.
Försök låta din hund vara med så mycket som möjligt i vardagen. Åk till ett köpcenter där hundar för vara istället för att lämna den hemma, välj ett café eller restaurang som är hundvänlig och låt hunden följa med på olika ärenden. Det mår den bra av och ger en boost i att självförtroende.
Självkänsla och självförtroende
Vi vill alla ha trygga hundar med gott självförtroende och god självkänsla vilket betyder att hunden är trygg i sig själv, oavsett situation. Tidig social träning och miljöträning skapar förutsättningar för att hunden ska växa upp och bli en trygg hund med bra självkänsla och gott självförtroende.
Att inte ställa orimliga krav på hunden är också viktigt för hundens självförtroende. Det jag ser många gånger är hundägare som låter sin hund klara saker själv, fast att hunden inte klarar av det, och det snarare sänker hunden självförtroende och gör den orolig.
Om hunden utsätts för något den är rädd för och inte känner sig trygg med så kommer den att få ännu sämre självkänsla och känna sig ännu mindre trygg än vad den var från början. Hjälp hunden genom att utsätta det den är rädd för med stora avstånd och under korta stunder. Visa vägen och lugn själv. Hunden är ett flockdjur, du är hundens flockledare, är du lugn blir hunden lugn.
Vad är träning?
Precis som vi människor behöver något att sysselsätta oss med på dagarna, lära oss nya saker och känna att vi är i ett sammanhang behöver hundar något att göra. En hund som är helt sysslolös och endast går koppelpromenader tenderar att utveckla vad vi människor kallar för ”problem-beteenden” vilket kortfattat innebär att hunden hittar på egna hyss för att den är understimulerad.
Vissa raser kräver mer än andra, men även en sällskapshund behöver stimulans för att må bra. I princip allt du gör med din hund kan räknas in som träning och aktivering vilket hunden mår bra av.
Jag tycker om att baka ihop begreppet träning med aktivering när jag pratar om vardagsträning, då båda har gemensamt att de är stimulerande för hunden. Det kan vara att söka upp saker i gräset, att öva på att gå fot, träna inkallning eller följsamhet, men också att lära sig nya trix eller att balansera på en sten ute. Se till att träningen bygger på ett samspel er emellan så kommer det att smitta av sig på er vardag.
Många tror att man måste gå avancerade kurser och åka iväg till en träningsplan och träna jättemycket för att komma någonstans, men i själva verket är det mycket mer effektivt att träna lite och ofta. Den bästa träningen är den som blir av. Smyg in träningen på promenader och hemma i vardagsrummet, 5 minuter här och 2 minuter där så kommer du att få se snabba resultat.
Hur man börjar träna
Många börjar tidigt att öva på sitt, ligg, stanna kvar och att hunden ska komma när man lockar på den. Det är absolut inget fel i det- men jag vill gärna vända på steken och börja med att vi lär hunden i att ta ansvar för kontakt med dig som förare. Det är för att vi ska slippa tjata på hunden och det gör att all annan träning kommer att gå så mycket lättare.
Oavsett vad eller hur du vill träna din hund är steg ett alltid att lära din hund att det lönar sig att söka kontakt med dig.
Kontaktövningar
Denna övning är väldigt enkel. Du tar med dig din hund till ett fält eller äng och ställer dig passiv med hunden i koppel (så att den inte går iväg och hittar på något eget, då blir det lite för svårt). Så fort din hund kastar ett öga på dig berömmer du den och börjar leka med den. Ha is i magen och ta det lugnt. Om hunden börjar nosa, lyft upp hundens huvud. Beröm och belöna. En hund som nosar blir självbelönad, den kan inte nosa klart så försök att bryta nosandet.
Du kan också göra en likande övning med godis. Den går till så här: Hunden söker kontakt/ tittar på dig, du berömmer, lägger ner en bit godis och går och ställer dig en bit bort eller bakom hunden medan den äter. När hunden har ätit upp sitt godis kommer den att fundera på vad den ska göra för att få en ny belöning- du inväntar tyst att hunden kommer tillbaka och söker kontakt (locka inte på den) Så fort den kommer och tittar på dig berömmer du och lägger ner en ny godis. Repetera detta.
Den viktiga leken
Oavsett om din hund föredrar godisbelöningar framför lekbelöningar är det bästa du kan göra att leka med sin hund. Man kan använda godiset i leken genom att kasta det, springa och låta hunden jaga dig och busa med det.
Leken har många funktioner:
- Den ökar hundens självkännedom.
- Ni utvecklar er relation och skapar verktyg till träningen.
- Hunden blir mentalt och fysiskt tillfredsställd.
- Leken håller hjärnan ”ung” och flexibel vilket upprätthåller en god inlärningsförmåga.
Att leka tillsammans i olika miljöer.
Vi kan inte förvänta oss en hund som kan gå fot eller fokusera på en uppgift om den inte kan engagera sig i lek med dig i en annan miljö. Börja gärna med att testa lek i olika situationer och miljöer. När hunden har vant sig vid att fokusera på dig oavsett vart den är någonstans kan du börja låta den ”tigga” lite för att få till leken genom att du leker ett par minuter, slutar leka- väntar på att hunden tar kontakt med dig och därefter fortsätter leka.
Du kan försvåra det genom att tex vända dig bort från hunden och invänta kontakt, därefter fortsätta leka. På så sätt får du upp en hund som lär sig att söka kontakt med dig i olika miljöer och situationer.
Belöningar
Det är genom belöningarna som vi berättar för hunden vad vi vill se mer av, belöningarna blir hundens information i träningen, även på fackspråk kallat för ”positiv förstärkning”.
Vad är då en bra belöning? Det enkla svaret är att det inte finns något enkelt svar på den frågan. Det är väldigt individuellt för alla hundar. Det är din hund som bestämmer vad en bra belöning är.
Testa gärna att belöna din hund med olika belöningar, det kan vara färdigt hundgodis, ost, korv, boll, kampleksak, din gamla toffel eller att få jaga dig. En bra belöning är något som hunden ber om mer av. Om hunden gillar belöningarna och aktivt ber om fler, DÅ kan vi gå vidare till att be om beteenden.
Om man ska hård-dra det kan man säga att det finns tre sätt att belöna hunden på:
- Godis
- Lek
- Beröm
Det är viktigt att komma ihåg att aktiviteten som är kopplad till belöningen nästan är viktigare än själva belöningen. Testa gärna att se hur din hund reagerar om du ger den en godis utan att säga något eller visa en min jämfört med att du med berömmande ord och gester visar hur glad du blir.
Det blir väldigt tydligt för hunden att förstå vad du vill om du berömmer den med både lek, gott godis och röstberöm. Allt samarbete och träning blir så mycket lättare.
Hur belönar vi hunden om den visar lågt intresse?
Om hunden visar lågt intresse för dig som förare och för belöningarna och hellre går och nosar i gräset eller tittar på vad som händer runtomkring behöver vi backa tillbaka lite och göra vår research, vad tycker just din hund om? Det kan också vara så att miljön är för svår för hunden att träna i. Det här är jättevanligt vid kurstillfällen då det finns otroligt mycket att titta och lukta på. Det bästa är att börja ny-inlärning i en miljö med få distraktioner och därefter höja svårighetsgraden succesivt.
Har du en ung hund så kommer här en liten brasklapp och påminnelse om att ta det lugnt. Vi tenderar att vilja träna som mest när våra hundar är unga men det är en utmanande tid med mycket hormoner i omlopp. Unga hundar tenderar ibland att ha ”bomull i öronen” Ha tålamod och försök att se det med humor, det växer bort. Gör det lätt att göra rätt. Utmana inte för mycket utan se till att ha roligt tillsammans för att bygga långsiktigt. Fokusera mycket på kontakt, teamwork och glädje.
Inlärning
Träning ska alltid vara rolig, speciellt vid inlärning av nya saker och moment. Utgå ifrån din hund, alla är inte skapade likadant. Det är därför jag är en stor entusiast av trickträning och hundsporten feestyle. Till skillnad från andra hundsporter där alla hundar jämförs på samma sätt utgår du alltid från din hunds egenskaper och kompentens, du har också fritt fram att använda din fantasi.
Även om du inte vill tävla så är tricks jättebra, hunden blir menatlt stimulerad men också medveten om sin kropp när den använder den till något nytt, vilket stärker musklerna och ger den självförtroende.
Hur lär man in tricks, ordförståelse och handrörelser
Det finns två olika sätt att lära in saker, antingen jobbar man med shaping eller genom att visa hunden. Jag ska kort beskriva skillnaden mellan de två olika inlärningssätten.
Shejping
Shejping (kommer från engelskans (shape= att forma). Metoden bygger på att hunden själv ska komma på vad den ska göra och behöver verkligen tänka, till skillnad från när vi tex har en godis i ena handen och visar. Detta gör ju också shejping mer mentalt krävande så det är en bra aktivering eftersom man kan shejpa fram en mängd olika beteenden hos sin hund.
Som med all träning så är tajmingen extremt viktig för att snabbare nå målet och vid shejping kan man med fördel använda sig av en klicker men det är inget tvång om man har ett bra belöningsord som talar om när hunden gör rätt.
Nedan kommer ett exempel på en shejping-stege i momentet “trampa på en taget (dyna eller platta)”.
- Hunden tittar mot dynan (klicka/ säg belöningsord och belöna hunden)
- Hunden tar ett steg mot den (klicka/ säg belöningsord och belöna hunden)
- Hunden nosar på den (klicka/ säg belöningsord och belöna hunden)
- Hunden sätter en tass på den (klicka/ säg belöningsord och belöna hunden)
- Hunden sätter två tassar på (klicka/ säg belöningsord och belöna hunden)
- Hunden står med alla fyra tassar på bädden (klicka/ säg belöningsord och belöna hunden) Först när hunden har förstått beteendet och vad den blir belönad för lägger vi på kommandot vi vill använda framöver.
Viktigt att tänka på:
- Små kriterier(stegpinnar) för att få belöningen
- Utnyttja din belöningsplacering för att lättare få hunden att göra rätt
- Jobba med din tajming så hunden enklare förstår vad du önskar
Inlärning genom att visa
Här introducerar vi ett nytt moment eller trick genom att berätta för hunden vad vi vill att den ska göra genom att locka den med godis och visa med handen. Kommandot sägs först när hunden utför övningen, INTE under inlärningen.
Att tjata ett kommando upprepade gånger utan att hunden vet vad den ska göra minskar hundens uppmärksamhet på kommandot och i värsta fall gör kommandot att den känner sig frustrerad och obehaglig till mods eftersom den inte vet vad som förväntas av den.
För enkelhets skull tar vi samma uppgift som ovan- hunden ska ställa sig på en targetdyna.
Steg ett: Visa hunden vad du vill med hjälp av att locka med godis upp på dynan. ”Fria ut” hunden genom att kasta en godis som den får gå och hämta. Hunden kommer då att fundera på vad den ska göra för att få en ny godis. Hjälp den gärna genom att visa upp den på dynan igen. Upprepa vid flera tillfällen.
Steg två: När hunden förstår momentet och gör det utan missförstånd är det dags att börja introducera kommandot. Visa med hand utan godis, lägg på kommando.
Steg tre: Säg röstkomandot före handröresle, för att hunden ska börja få röstförståelse.
Steg fyra. Fasa successivt ut hand-hjälpen så den kommer så sent som möjligt efter kommandot men innan hunden hinner tveka. Snart kan hunden momentet på endast muntligt kommando. Ta bort handröresle och belöna med godis efter utförd övning
Steg fem. Nu tar du ett kliv bakåt och ser om hunden klarar att ställa sig på dynan med hjälp av endast ditt röstkommando.
Man avgör själv vilken metod som passar en själv och ens hund bäst.
Till slut
Kom ihåg att hundträning går inte framåt utan pauser och reflektion. En hund behöver vila för att lära sig och orka. Ibland lönar det sig att ge hunden ett par dagars paus mellan passen och då har polletten trillat ner och hunden kan plötsligt det du försökte lära den.
För vissa går träning av sig självt i vardagen och för andra känns det svårt att hitta tid och motivation. Någons hund är vild och kan inte koncentrera sig på mer än en minut, och någon annans hund arbetar i någon timme, var och när som helst.
Man lär sig bara vilka träningsmetoder som fungerar bäst på din hund genom att träna mycket och pröva sig fram. Din hund är din bästa lärare samtidigt som du är din hunds bästa tränare och tillsammans kommer ni att ha det hur roligt som helst bara ni lägger er på rätt nivå och skyndar långsamt. Det viktigaste är att hitta ett sätt för dig och din hund att ha roligt tillsammans, oavsett vad det är.
Om Emmeli Geeber
Jag är utbildad hundtränare och hundcoach och jobbar främst med vardagsträning. Jag har tävlat både agility och freestyle med min Bordercollie Gibson. Jag har både avancerat till klass 3 i freestyle, kommit på första- men också sista plats och kommit fram till att tävlingsvärlden inte är för mig. Det var för mycket stress för min del, men vem vet- jag kanske tävlar igen någon dag. Just nu lägger jag hellre min tid på att ha en fantastisk vardag tillsammans med mina hundar, vi tränar varje dag för nöjes skull och hjälper andra hundägare med vardagsträning.
Min ambition är att du som hundägare ska hitta ett sätt att kommunicera med din hund på ett språk som den förstår och att ni ska ha roligt tillsammans. Ju bättre vi förstår våra hundar och ju roligare vi har, desto lättare är det att träna dem till samarbete oavsett om du vill träna en hundsport eller bara ha en härlig vardag tillsammans. Jag jobbar med att bygga teamkänsla och att hunden ska se dig som en naturlig ledare. En lydig hund är egentligen en hund som tycker om att samarbeta med dig, som respekterar dig och som i gengäld känner sig respekterad.